Истинско тирамису и тирамису с ягоди


Срещала съм най-различни рецепти и вариации на този изключително лесен и невероятно вкусен италиански сладкиш, чието име идва от“tirami sù”, в превод “повдигни ме”, “ободри ме”. Затова ми се иска първо да разсея някои заблуди:
- Тирамису се прави с крем от маскарпоне и яйца (вид сирене, наподобяващо много гъста сметана), а не със сметана
- Не е задължително да слагате амарето или друг ароматичен ликьор в тирамису-то
- Тирамису се прави със савоярди, а не с бишкоти, пандишпан или други бисквити
Какво ви е нужно за едно истинско тирамису?
200 гр. савоярди
200 гр. маскарпоне
2 яйца (много пресни)
100 гр. захар
3 чаши силно кафе еспресо
какао на прах


Ще получите сравнително пухкав крем.
Изберете подходящ съд сквадратна или правоъгълна форма (за предпочитане стъклен, защото в него тирамису-то ви ще изглежда по-красиво), потопете за миг савоярдите един по един в студеното кафе и ги наредете по дъното докато го покриете. отгоре добавете сравнително дебел пласт от готовия крем. Продължете отново със савоярди и крем, обикновено 2-3 пласта са достатъчни.
Поръсете готовото тирамису с какао като използвате цедка, за да се получи съвсем фин пласт и го ставете да “почине” в хладилника поне 2 часа, преди да го сервирате.
А ако не обичате кафе или имате малки деца, може да увеличите дозата на крема и да спретнете набързо и еднотирамису с ягоди.
За него ще ви трябват:
200 гр. савоярди
200 гр. маскарпоне
100 гр. захар
около 400 гр. ягоди
Оставете няколко ягоди за украса и смелете останалите с блендер на фино пюре. Потопете савоярдите в ягодовото пюре и процедирайте както пи нормалното тирамису – ред савоярди и ред крем. Отгоре украсете с ягоди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар