Печено пиле! Обожавам го. За съжаление не винаги съм успявала да го приготвя така, че да ми се нрави и на вид, и на вкус. Събирах от всевъзможни източници препоръки за приготвяне на идеалното печено пиле, успях да ги систематизирам, да ги допълня с техники, придобити от личен опит и сега ще ги споделя с вас. Рецептата, която ви предлагам не е натрапчива, по-скоро класическа. Първо ще започна с правилата, които може да съблюдавате, независимо дали приготвяте пилето по моята рецепта или не.
Препоръки за идеално печено пиле на фурна
1. Преди да решите да печете пиле, задължително трябва да го мариновате за една нощ. По този начин соковете ще попият в месото и то ще бъде истински крехко. Освен това, маринатата ще му придаде неповторим вкус и аромат! Мариноването става с избрана от вас рецепта, в голям съд, в който пилето да може да се покрие напълно от маринатата. Около 12 часа в хладилника са достатъчни.
2. Завържете бутчетата с подходящ конец и поставете пилето в тава, задължително с гърдите нагоре! Подпъхнете крилцата под пилето, за да не стърчат. Ако желаете, около него наредете пресни зеленчуци.
3. Следващата стъпка е овкусяването. Тук изберете рецепта, съобразена с маринатата. Можете да сложите всякакви подправки, каквито обичате. Ако са пресни може да ги поставите в кухината на пилето. Ако сложите в него пресни зеленчуци или някаква друга плънка, също ще стане много вкусно. Някои от плънките изискват предварително сготвяне, съобразете се с рецептата. Полейте с около 1 чаена чаша от маринатата. Ако желаете да ухае още по-апетитно, посипете с късчета краве масло.
4. Следва печенето. Увийте тавата с алуминиево фолио. Наистина загърнете много добре, за да се задуши и изпече по-бързо и да се запази сочността. Когато разполагате с домашно пиле или по-едър вид бройлер, времето за печене се увеличава. Средно пилетата са по около 1,5кг, а за такава големина са небходими около 2 часа печене под фолиото и после 15 минути за запичане. След като минат 2 часа на 180 градуса, отстранете внимателно фолиото, и полейте пилето със смес от краве масло, червен пипер и сол. Намажете го добре от всички страни и запечете за 15 минути на изключена фурна. Това се прави, за да придобие пилето апетитна и хрупкава коричка.
5. Тази стъпка е по избор. Ако поднасяте пилето на гости, не ви съветвам да я правите, защото отнема време, но ако сте само семейството - опитайте. Както е в тавичката, извадено от фурната, обърнете пилето с гърдите надолу и го оставете така за около 15 минути. По този начин вътрешните сокове ще се стекат към гърдите, а както всички знаем те са най-сухи. При поднасяне обърнете пилето отново, по-естетично е.
6. Консумирайте с усмивка и добро настроение! :)
А ето я и рецептата, по която го приготвих аз:
Необходими продукти:
1 бр. прясно пиле - около 1.5 кг
За маринатата:
500 мл бира
вода - за допълване на съда, в който мариновате пилето
1 с. л. сол
1 ч. л. черен пипер
5-6 с. л. соев сос
5-6 с. л. лимонов сок
1 с. л. сода бикарбонат
1 пасирана скилидка чесън
3-4 с. л. мед
За пилето:
3-4 пресни картофа
1/2 ч. ч. зпресен грах
3-4 цели лукчета
1 ч. ч. от маринатата
около 40 г краве масло
За заливката:
3-4 с. л. разтопено краве масло
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
Поставете измитото пиле в голям и дълбок съд. Изсипете в него всички продукти за маринатата. Уверете се, че всичко е добре разтворено и оставете пилето за една нощ в хладилника.
На сутринта извадете пилето и го поставете в намазнена керамична (или друга) тава. Около него наредете пресни картофки, грах и лукчета. Залейте с 1 ч. ч. от маринатата, останалата част не ви е необходима. Завийте тавичката плътно с алуминиево фолио и печете за около 2 часа на 180 градуса.
Извадете пилето, отстранете внимателно фолиото и го намажете със сместа за заливката. Печете още 15 минути за златиста и хрупкава коричка.
* - моята представа за идеално печено пиле е сочна, крехка и ароматна вътршност със златиста хрупкава коричка и правилна "стойка" на пилето
http://zornitsapizza.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар