сряда, 11 април 2012 г.

Бонбони Рафаело и др

Необходими продукти:

- 400 мл подсладено кондензирано мляко;
- 200-250 гр. кокосови стърготини;
- ванилова или бадемова есенция;
- 60 гр. масло;
- 40 бр. обелени запечени бадеми

Начин на приготвяне:

Поставяме кондензираното мляко, маслото и ароматът, който сме избрали (в нашия случай - ванилия) в съд с незалепващо покритие на слаб до среден огън, постепенно прибавяме кокосови стърготини (150-200гр.) до получаването на гъста и ароматна тестоподобна смес.
От темперирането кокосовите стърготини леко набъбват и ароматите се засилват.
Оставяме сместа да отлежи и да се охлади до температура, при която можем да оформяме бонбоните с ръце. Останалото масло използваме за намазняване на ръцете при оформянето на бонбоните, в сърцевината на всеки поставяме по един бадем. В останалите кокосови стърготини овалваме готовите „Рафаело”.
Лесна рецепта с неочаквано добър резултат!
http://woman.hotnews.bg/n/bonboni-rafaelo.5337.html


То не че някой пита, но аз да си кажа :))) Това ерецептата, по която от няколко години правя бонбони Рафаело и стават разкошни:
Около 250-300 гр. подсладено кондензирано мляко, 100-150 гр. кокосови стърготини, половин бял шоколад LZ, малко течна ванилия и 40- 50 гр. масло. Всичко това се разбърква в един тефлонов тиган, за да не загори, след около 10-15 минути приблизително/не съм засичала/ сместа започва да се сгъстява. Като се мине с дървената лъжица, трябва да остава пътечка и да не се събира лесно сместа. Оставяте тигана настрани да поизстине, след това го слагате в хладилника. Като изстина и се повтвърди, с ръце оформяте топчета, слагате по едно лешниче вътре и ги овалях в кокос, за овалването ще ви трябва около 70-80 гр. кокос. Отново се слагат в хладилника и след няколко часа са готови.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1951773508&page=5&view=collapsed&sb=5


Продукти:
2 вафлени кори (ако не намериш, в тестото сложи настърган кокос), 125 г масло, 150 г пудра захар, 100г сухо мляко (пълномаслено), малко топла вода, за да стане не много лепливо тесто, 100г обелени цели бадеми и настърган кокос за овалване.



Приготвяне:

Разтроши вафлените кори с точилка или нещо подобно(на малки късчета) и ги сложи в дълбока купа. Прибави разтопеното масло, пудрата захар, сухото мляко и постепенно долей топла вода, докато се получи мека маса (ако много лепне сложи за половин-един час в хладилника. Ако е много рядка, прибави още кокос).

От сместа направи топчета (с големината на бонбоните "Рафаело") и сложи по един бадем вътре. Готовото топче се овалва в настъргания кокос.

Съвет от мама: Лесна и бърза рецепта за вкусни и ефектни коледни сладки. Спокойно може да оставиш по-големите децата да ги направят сами, а по-малките с удоволствие ще въртят в ръчичките си сладките и вкусни топчета.
http://www.moetodete.bg/recipe_19.html


Какво ще Ви е нужно:
* 100 г бял млечен шоколад
* 80 г кондензирано мляко (33% масленост)
* 60 г кокосови стърготини
* 50 г безсолни бадеми
* 20 г ликьор Коантро (или Irish cream)
Начин на приготвяне:
1. Начупете белия шоколад на парченца. залейте го със сметаната и разтопете на водна баня до получаването на еднородна смес (не забравяйте периодично да разбърквате).
2. Добавете ликьора и разбъркайте. Сместа трябва да се сгъсти и стегне, затова я приберете в хладилника за един-два часа.
3. След като сместа се стегне дотолкова, че да можете да откъсвате парченца от нея, започнете да правите бонбоните, като не забравяте да слагате във всеки от тях по един бадем.
4. Бонбоните оваляйте старателно в кокосовите стърготини.
5. Добре е да ги сложите във формички и да ги приберете за още час в хладилника, за да могат да се стегнат и запазят формата си.




200 г кокосови стърготини
200 г сирене Маскарпоне
100 г масло
400 мл кондензирано мляко
3 с.л. мед
100 г обелени бадемови ядки
Смесете в огнеупорен съд млякото и маслото, загрейте на водна баня. Разбърквайте до разтопяване и хомогенизиране. Добавете стърготините и хубаво разбъркайте. Махнете и поставете в съд със студена вода, охладете за час. Разбийте маскарпонето с меда, прибавете към охладената кокосова смес. Опечете бадемите във фурната или на сух тиган. От кокосовата смес оформете топче, като в средата поставите по една бадемова ядка. Оваляйте готовите бонбони в кокосови стърготини. Поставете в хартиени чашки и охладете 3-4 часа преди поднасяне.


200г масло
200г бял шоколад
3 с.л. кондензирано мляко
100г вафлички с вкус на ванилия
125г италианска рикота
100г кокосови стърготини
50г лешници или бадеми

Начин на приготвяне

Разбиваме маслото, което трябва да е меко, с кондензираното мляко и рикотата. Отделно стопяваме на водна баня белия шоколад и след като леко се охлади, го добавяме към сместа от масло, мляко и рикота. Натрошаваме на малки частици вафличките. Объркваме добре всичко, покриваме купата със свежо фолио и оставяме във фризера, за да се стегне сместа за не повече от 10-15 минути. След което оформяме топчета, в сърцевината на които поставяме или един лешник( добре би било да са паренеи лешници, безсолни) или един бадем (бадемите трябва да са белени). Овалваме в кокосови стърготини и поставяме в книжните капсули. Това е всичко. Бързо, лесно и удивително вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар