сряда, 4 април 2012 г.

Питка "Слънчоглед"



Продукти:
- 42 гр прясна мая
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 с.л.лимонов сок/оцет/
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. кисело мляко
- 450 гр хладка вода
- 1 белтък/жълтъкът за намазване/
- около 1 кг брашно

Начин на приготвяне:
Маята се оставя да се възбуди, разбъркана с малко хладка вода, захар и брашно на кашичка. Към нея се прибавят всички останали продукти без брашното. То се добавя чаша по чаша към рядката смес, докато тестото започне да се събира около дървената бъркалка. Тогава се изсипва на плота в/у пресято брашно и се доизмесва. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Слънчогледовите питки се оформят в малки тавички за пица с диаметър 16-18 см. Рулата, от които се оформят листата на слънчогледите, се завиват с масло и сухи ароматни подправки. Питките втасват повторно, преди печене се намазват с жълтък и се поръсват със слънчогледови семена и сусам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар